Uw Eerste Hulp Bij Houtrot

Wellicht heeft u het weleens meegemaakt of heeft u er momenteel mee te maken…

U staat helemaal klaar voor een flinke schilderklus, hebt alle materialen aangeschaft, oude kleding aangetrokken en het is eindelijk droog buiten. Maar dan valt uw oog erop: houtrot! Dit hands-on stappenplan is jouw E.H.B.H. (Eerste Hulp Bij Houtrot).

Stap 1: Houtrot opsporen en herkennen

Benodigdheden: priem, vochtmeter, hobbymes

Voordat u begint inspecteert u alle plekken waar houtrot kan voorkomen, alle kozijnen, naden, deuren, etc. Houtrot wordt het meest aangetroffen op plekken als de verbinding tussen het raam en het kozijn, en dan met name de onderste rand. Het ontstaat doordat het hout een langere periode vochtig is geweest. De onderkant van het kozijn vangt tijdens sneeuw-, hagel-, en regenbuien veel water op wat een langere tijd kan blijven liggen. Er is een vochtpercentage van 20% nodig om te zeggen dat er sprake is van een probleem, dit gehalte kunt u meten met een vochtmeter.

Bent u er nog niet zeker van? Snijd dan een stukje hout af om de status ervan beter te kunnen bekijken. Is het hout roestbruin? Dit betekent dat het hout aan het rotten is en verwijderd moet worden. Als het hout lichtgrijs is kan het met een goede lak afgedicht worden zodat het hout goed blijft.

Stap 2: Houtrot behandelen

Benodigdheden: puntschraper, houtrotstop, fohn

Als het hout is aangetast door het houtrot, moet het weggehaald worden. Zodra de verrotte stukjes verwijderd zijn, behandelt u het hout met een Houtrotstop. Ook moeten de kitranden met een puntschraper helemaal schoongemaakt te worden. Daarna kunt u het beste de voeg nog even schoonborstelen en alle losgekomen stukjes wegblazen met een föhn. Als de voeg eenmaal helemaal schoon is, kit u de randen weer netjes af.

Stap 3: Hoe repareer en herstel je het houtrot?

Benodigdheden: houtrotvuller, plamuur, plamuur mes, schuurpapier, verf

Om het hout weer in de juiste staat te krijgen, worden nu de gaten opgevuld met een houtrotvuller/plamuur. De grotere gaten kunnen hier niet mee gevuld worden. Hier wordt een nieuw stuk hout voor geplaatst. Als alles droog is, controleert u het oppervlakte nog een keer. Nu kunnen eventueel de laatste stukjes nog aangevuld worden zodat het een mooi glad geheel vormt. Nu schuurt u alles nog een keer op en plamuurt u de kleine stukjes. Als het naar uw zin is zet u het hout twee keer in de grondverf voordat het afgelakt wordt.

Heeft u hier zelf geen tijd voor en wenst u dat een specialist er nog even naar kijkt of behandelt? Vul het contactformulier in, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*